Rezultate

In urma implementarii proiectului, la nivelul judetului Mures:

  • A fost creata o retea interinstitutionala de prevenire, combatere si interventie a violentei asupra copiilor

  • In cadrul DGASPC Mures a fost dezvoltat serviciul “Telefonul Copilului si Echipa Mobila” care are atributii pe prevenirea, combaterea si interventia in cazurile de abuz, neglijare sau exploatare sesizate. Sediul in care isi desfasoara activitatea a fost dotat cu mijloace necesare desfăşurării activităţii (centrala telefonica, echipament IT, mobilier).

  • In luna iulie 2016 a fost infiinţată, prin Hotarâre a Consiliului Judeţean Mureş, Echipa intersectorială locală (EIL) pt. prevenirea si interventia in cazuri de risc a copiilor, a fost intocmit Regulamentul de organizare si functionare al acesteia. EIL se intruneste in sedinţe lunare pentru a dezbate tehnici de lucru comune si studii de caz.

  • A fost activat Telefonul Copilului TELVERDE 0800 800 883, un serviciu gratuit pentru populatie pentru sesizarea cazurilor de abuz, neglijenta sau exploatare a copilului. A fost conceput un spot tv de promovare a acestuia, care se difuzeaza pe posturile locale din judet.

  • Au fost intocmite doua ghiduri metodologice: un Ghid de interventie/actiune comuna in situatii de risc in care se afla copilul precum si un Ghid de comunicare cu copii aflati in situatii de risc (inclusiv cu victime copii analfabeti, cu deficiente mintale sau cu diverse alte afectiuni senzoriale – surditate, mutitate, nevazatori, etc). La sediul DGASPC Mures au fost organizate sase sesiuni de diseminare a ghidurilor unui numar de 247 persoane, astfel:

în data de 5,6,7 aprilie 2016 – 3 sesiuni de diseminare adresate unui număr de 100 politisti din judetul Mures.

în data de 12 si 14 aprilie 2016 – 2 sesiuni de diseminare adresate unui număr de 102 asistenti sociali sau persoane cu atributii de asistentă socială din cadrul Primăriilor din judetul Mures.

în data de 26 aprilie 2016 o sesiune de diseminare adresata unui număr de 45 specialisti cu activitate în domeniul prevenirii, combaterii violentei asupra copiilor din judetul Mures.

Au fost realizate sase campanii de informare si constientizare pe tematica abuzului si a mijloacelor de sesizare a acestuia in sase localitati selectate din judetul Mures, astfel:

În data de 11 mai 2016 în localitatea Nadeş – la care au participat peste 100 de copii, părinţi şi cadre didactice. În cadrul campaniei s-a promovat Telverde Telefonul Copilului 0800800883 şi s-au distribuit materiale promoţionale cuprinzând informaţii despre proiect şi finanţatorii lui ( şepci, tricouri, umbrele, plase inscripţionate ). Campania la care au participat si cei doi parteneri ai proiectului IPJ Mureş si Savaţi Copiii- filiala Mureş, a avut un caracter interactiv şi feed-back pozitiv, asigurând astfel promovarea Telverde şi la restul locuitorilor prin intermediul participantilor la campanie (galeria foto în secţiunea media).

În data de 12 mai 2016 în localitatea Daneş – la care au participat peste 100 de copii, părinţi şi cadre didactice. În cadrul campaniei s-a promovat Telverde Telefonul Copilului 0800800883 şi s-au distribuit materiale promoţionale cuprinzând informaţii despre proiect şi finanţatorii lui ( şepci, tricouri, umbrele, plase inscripţionate ). (galeria foto în secţiunea media).

În data de 16 mai 2016 în localitatea Sărmaşu – la care au participat peste 150 de copii, părinţi şi cadre didactice. În cadrul campaniei s-a promovat Telverde Telefonul Copilului 0800800883 şi s-au distribuit materiale promoţionale cuprinzând informaţii despre proiect şi finanţatorii lui ( şepci, tricouri, umbrele, plase inscripţionate ). (galeria foto în secţiunea Media).

În data de 19 mai 2016 în localitatea Iernut la care au participat peste 150 de copii, părinţi şi cadre didactice. În cadrul campaniei s-a promovat Telverde Telefonul Copilului 0800800883 şi s-au distribuit materiale promoţionale cuprinzând informaţii despre proiect şi finanţatorii lui ( şepci, tricouri, umbrele, plase inscripţionate ). (galeria foto în secţiunea media).

În data de 25 mai 2016 în localitatea Târnăveni la care au participat peste 150 de copii, părinţi şi cadre didactice. În cadrul campaniei s-a promovat Telverde Telefonul Copilului 0800800883 şi s-au distribuit materiale promoţionale cuprinzând informaţii despre proiect şi finanţatorii lui (şepci, tricouri, umbrele, plase inscripţionate). (galeria foto în secţiunea media).

la 01 iunie 2016, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, in Municipiul Târgu Mureş s-a desfăşurat o campanie de conştientizare a problematicii abuzurilor asupra copiilor la care au participat peste 300 de copii, părinţi şi cadre didactice. În cadrul campaniei s-a promovat Telverde Telefonul Copilului 0800800883 şi s-au distribuit materiale promoţionale cuprinzând informaţii despre proiect şi finanţatorii lui (şepci, tricouri, umbrele, plase inscripţionate). Campania la care au participat si cei doi parteneri ai proiectului IPJ Mureş si Savaţi Copiii- filiala Mureş, a avut un caracter interactiv, în cadrul acestuia fiind organizate concursuri, jocuri cu mingea şi cu baloane, desene pe asfalt, asigurând astfel promovarea Telverde şi la restul locuitorilor prin intermediul participantilor la campanie (galeria foto în secţiunea media).

Specialistii serviciului Telefonul copilului si echipa mobila preiau zilnic apelurile telefonice sosite pe linia Telverde, oferind consiliere şi, în funcţie de gravitatea cazului sesizat, se deplasează în teren pentru a lua măsurile care se impun. De la activarea sa, un număr de 509 cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copilului au fost sesizate prin intermediul Telefonului copilului.

– Psihologii Asociaţiei Salvaţi Copiii – filiala Mureş oferă consiliere psihologică copiilor a căror situaţie de risc a fost sesizată prin Telefonul copilului. Peste 60 de copii au fost consiliaţi de la începutul proiectului.

– Asociaţia Salvaţi Copiii – filiala Mureş desfăşoară şedinţe de educaţie parentală adresate părinţilor a căror copii s-au aflat în situaţii de risc. Un număr de 40 de părinţi au primit consiliere.

– În data de 20 septembrie 2016 a avut loc conferinţa de închidere a proiectului, la care au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei asupra copiilor atât din judeţul Mureş cât şi de la instituţiile omoloage din regiunea Centru (respectiv din Alba-Iulia, Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu). Au luat cuvântul reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Mureş, a Consiliului Judeţean Mureş şi conducerea instituţiilor şi organizaţiei implicate în proiect. Au fost descrise: proiectul implementat, beneficiarii lui, rezultatele obţinute şi dificultăţile întâmpinate. Au fost prezentate şi acordate participanţilor cele două ghiduri metodologice concepute. Au avut loc discuţii despre utilitatea serviciilor înfiinţate şi necesitatea colaborării dintre instituţii în problematica abuzului copiilor. Concluzia tuturor a fost ca proiectul a fost un succes si poate si replicat si in alte judete. (vezi imagini de la eveniment la rubrica „Galerie foto”)

Dezvoltarea in judetul Mures a Retelei interinstitutionale de prevenire, interventie si combatere a violentei asupra copiilor © 2015
Continutul acestui site nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a FRDS si a Granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.
Pentru informatii oficiale despre Granturile SEE acesati pagina www.eeagrants.org
Proiect finantat cu sprijinul financiar al programului RO10-CORAI, program finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala www.eeagrants.org www.granturi-corai.ro